Ο πρώτος καθαρά «προσωπικός» υπολογιστής που είχα «φορούσε» σκληρό δίσκο χωρητικότητας 10GB και μου φαινόταν υπεραρκετός. Αν τότε, μου έλεγε κάποιος ότι σε λίγα χρόνια δεν θα μου έφτανε το 1 Terrabyte, θα γελούσα με τις υπερβολές του. Έλα όμως που έτσι ήρθαν τα πράγματα!

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεται κανείς να γεμίσει ένας σκληρός δίσκος (hard disk) και να «καταναλώσουμε» εκατοντάδες και χιλιάδες gigabytes με τις σημερινές εφαρμογές και χρήσεις των προσωπικών υπολογιστών. Οι ταινίες, οι φωτογραφίες και η μουσική συνήθως αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων στον υπολογιστή ενός μέσου χρήστη, ενώ δεν πάνε πίσω και κάποιες «βαριές» εφαρμογές ή και τα χιλιάδες emails που μαζεύονται με τα χρόνια και δεν σβήνουμε ποτέ.

Pasted Graphic

 

Με αυτό το σκεπτικό, αν βρεθούμε με γεμάτο δίσκο, κοιτάμε να «ξεφορτωθούμε» αυτούς τους συνήθεις υπόπτους μεταφέροντας φωτογραφίες, MP3’s και ταινίες σε άλλο δίσκο ή σβήνοντάς τα εντελώς.

Υπάρχουν βέβαια και οι «αφανείς ένοχοι» που πολλές φορές μας «τρώνε» τα πολύτιμα gigabytes. Κατ’αρχάς, ρίχνουμε μια ματιά στον κάδο απορριμάτων του υπολογιστή. Μήπως είναι γεμάτος με πράγματα που νομίζαμε ότι είχαμε ξεφορτωθεί από καιρό; Εάν ναι, με ένα δεξί κλικ του κέρσορα επάνω στον κάδο μπορούμε να τον αδειάσουμε οριστικά. Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν έχουμε κρατήσει πολλά backups και restore αρχεία για τις iOS συσκευές μας αφού και αυτά πολλές φορές δεν μας χρειάζονται, ενώ πιάνουν πολύ χώρο. Τέλος, μπορούμε να καταφύγουμε σε διάφορα προγραμματάκια που κυκλοφορούν στο internet και που αυτοματοποιούν κάποιες πιο τεχνικές ενέργειες. Μία τέτοια εφαρμογή, για παράδειγμα, είναι το What Size το οποίο μας δείχνει ακριβώς που καταναλώνουμε τον περισσότερο χώρο.

Pasted Graphic 1

Μία άλλη λύση είναι το δωρεάν omnidisksweeper. Παράλληλα, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιο πρόγραμμα όπως το Main Menu, το Onyx, ή το Cocktail. Τα συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αδειάζουν caches και temp files, απελευθερώνουν τη μνήμη και διορθώνουν μικροπροβλήματα με τον δίσκο ή το λειτουργικό.

images

Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιο δραστική λύση να αντικαταστήσουμε τον σκληρό δίσκο με μεγαλύτερο, αλλά αυτό είναι κουβέντα για άλλη μέρα…