Μόλις έχετε αγοράσει τη νέα iOS συσκευή σας (iPhone, iPad, iPod Touch) και όλα σας φαίνονται τόσο μπερδεμένα. Η μεταφορά φωτογραφιών, μουσικής και άλλων δεδομένων σας φαίνεται αρκετά πολύπλοκη.
Συνήθως αυτή τη διαδικασία την κάνει κάποιος άλλος για εσάς και μετά δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα αν πρώτα δεν τα διαγράψετε όλα.
Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να ξεμπερδέψετε λίγο την κατάσταση.

Ας ξεκινήσουμε!
Ο όρος sync (στα ελληνικά συγχρονισμός) αναφέρεται στον τρόπο μεταφοράς υλικού από τον υπολογιστή προς την iOS συσκευή και το αντίστροφο. Επειδή λοιπόν αυτή η μεταφορά γίνεται αμφίδρομα, τελικά έχουμε το ίδια περιεχόμενα και στον υπολογιστή και στη συσκευή μας, οπότε όπως λέμε οι δυο τοποθεσίες είναι συχγρονισμένες, εξ’ ου και ο όρος sync.
Τώρα που είδαμε τι ακριβώς είναι το sync, ας δούμε πως θα το κάνουμε αλλά και γιατί είναι σημαντικό.
To sync (ή συγχρονισμός) γίνεται σε 3 πολύ απλά βήματα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

Βήμα 1
Συνδέουμε τη συσκευή στον υπολογιστή. Παρακάτω αυτή η συσκευή θα είναι ένα iPhone αλλά για οποιαδήποτε άλλη συσκευή με iOS (iPad ή iPod touch) η διαδικασία είναι παρόμοια.
Αν η συσκευή σας δεν έχει ξανασυνδεθεί σε υπολογιστή, τότε πριν προχωρήσετε θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία του activation  ή ενεργοποίησης δημιουργώντας ένα Apple ID και ακολουθώντας τις οδηγίες. Η διαδικασία του registration δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο συστήνετε, αφού δηλώνετε ότι η συσκευή ανήκει σε εσάς.

Η συσκευή λοιπόν θα αναγνωριστεί και θα εμφανιστεί στην κατηγορία devices στην αριστερή στήλη του itunes, όπως στην παρακάτω εικόνα.

Βήμα 2
Η πρώτη καρτέλα λέγεται Summary και μας δείχνει χρήσιμες πληροφορίες για τη συσκευή μας, τις επιλογές  update και restore, καθώς επίσης και βασικές επιλογές του iTunes σε σχέση με τη συσκευή.
Στο πάνω μέρος βλέπουμε επίσης τις καρτέλες Info, Apps, Ringtones, Music, Movies, TV Shows, Photos.
Ό,τι θέλουμε να περάσουμε από και προς τη συσκευή, γίνονται μέσω αυτών των επιλογών.
Ας αναλύσουμε τις 3 πιο σημαντικές από αυτές.

 

Info

Διαχειρίζεται ό,τι έχει να κάνει με επαφές, mail accounts, bookmarks, notes κλπ. Επιλέγουμε sync contacts και αφού πατήσουμε apply κάτω δεξιά θα αρχίσει αυτόματα ο συγχρονισμός των  επαφών μας, ενώνοντας τις επαφές της συσκευής με αυτές που έχουμε στον υπολογιστή (address book ή  outlook).

Αν όλες σας οι επαφές είναι στον υπολογιστή και δεν έχετε καμία στη συσκευή, τότε την πρώτη φορά από το Replace information on this iPhone, επιλέγετε το κουτάκι contacts.
Τώρα που έχετε κάνει τον πρώτο σας συγχρονισμό, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και κατανοητά, αφού όλες οι υπόλοιπες επιλογές, έχουν την ίδια φιλοσοφία.

 

Music

Επιλέγετε sync music και στη συνέχεια ποιες λίστες ή ποια albums θέλετε να περάσετε στη συσκευή. Αν χρησιμοποιείτε το itunes μόνο για τον συγχρονισμό της συσκευής σας, τότε για να διευκολυνθείτε μπορείτε απλά στη library σας να υπάρχουν μόνο αυτά τα τραγούδια που θέλετε να έχετε στη συσκευή και κατόπιν επιλέγετε  entire music library.

Photos

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αφού κατά τον συγχρονισμό δεν συγχρονίζονται οι φωτογραφίες που έχετε τραβήξει με τη συσκευή σας, αλλά μόνο αυτές που θέλετε να περάσετε προς τη συσκευή (οι οποίες μπορεί να είναι ή events του iPhoto είτε κάποιος φάκελος).
Προκειμένου να έχετε στον υπολογιστή, τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει με το τηλέφωνο, θα πρέπει να ανοίξετε το iPhoto και να τις κάνετε import.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μεταφέρετε εφαρμογές και ringtones στις αντίστοιχες καρτέλες που φαίνονται παρακάτω.

Βήμα 3
Αυτό είναι και το τελευταίο και πιο απλό βήμα. Είναι το βήμα κατά το οποίο απλά πατάτε sync και τελειώνει η διαδικασία.  Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι σε κάθε καρτέλα όταν αλλάζετε κάτι, πρέπει να πατήσετε Apply.
Πατώντας το όμως κάνει αυτόματα συγχρονισμό. Οπότε το sync είναι κυρίως για τις επόμενες φορές που έχετε αλλάξει κάτι στο τηλέφωνο και αυτές οι αλλαγές θέλετε να περάσουν και στον υπολογιστή.

Αυτό ήταν!  Πλέον θα μπορείτε να περάσετε περιεχόμενο από το Mac σας προς τη συσκευή και το αντίστροφο.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνεται με κάποια συχνότητα 1 φορά τη βδομάδα ή όταν έχετε περάσει κάτι στη συσκευή και θέλετε να το έχετε διπλή φορά.
Όπως καταλαβαίνετε, ο ρόλος του sync είναι διπλός. Μεταφορά δεδομένων αλλά και backup της συσκευής! Ο συγχρονισμός πρέπει να γίνεται με έναν μόνο υπολογιστή γιατί αν προσπαθήσετε να κάνετε sync σε άλλον θα σας διαγράψει όλα τα δεδομένα αφού η βάση δεδομένων βρίσκεται αλλού και πρέπει να δημιουργήσει καινούρια.