Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των δεδομένων μας είναι σημαντική, και όλοι έχουμε στους υπολογιστές μας σημαντικά αρχεία. Θα δούμε πως, με απλό τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές όσο και ευέλικτο “εικονικό δίσκο” (Disk Image), προστατευμένο με κωδικό και ασφαλισμένο με ψηφιακή κρυπτογράφηση. Ο εικονικός μας δίσκος θα μεγαλώνει, όσο του προσθέτουμε περιεχόμενο.

Μην ξεχνάμε, ότι το MacOS X μας δίνει την δυνατότητα να “ασφαλίσουμε” ολόκληρο τον δίσκο μας και τα περιεχόμενά του, με την χρήση του FileVault, τεχνική που, παρ’όλο είναι αρκετά ασφαλής, δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτη.

Ας ξεκινήσουμε!

Ανοίγουμε την εφαρμογή Disk Utility (Applications > Utilities) και επιλέγουμε: File > New > Blank Disk Image…

Στο πεδίο Save As, δίνουμε το όνομα του εικονικού δίσκου, καθώς και το που επιθυμούμε να τον δημιουργήσουμε. (Μπορούμε αργότερα να μεταφέρουμε τον εικονικο δίσκο όπου θέλουμε).

Disk image creation.

Aς δούμε μια-μια τις παραμέτρους της δημιουργίας εικονικού δίσκου.

Name: Δίνουμε το όνομα του εικονικού δίσκου, όπως αυτός θα εμφανιστεί στο Desktop μας, όταν ενσωματωθεί στο σύστημά μας (mount).

Size: Επιλέγουμε το επιθυμητό μέγεθος του εικονικού μας δίσκου. Σε πολλές περιπτώσεις, αν τα αρχεία μας είναι απλά text files, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα προτεινόμενα μεγέθη ή να επιλέξουμε Custom και δώσουμε το μέγεθος που επιθυμούμε. Προσοχή! για να έχουμε Journaling στον εικονικό μας δίσκο, το μέγεθός του δεν πρέπει να είναι κάτω από 10.5 MB. (Journaling είναι μια λειτουργία του Mac OS X filesystem, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της δομής στου σκληρού μας δίσκου. Καταγράφει τις λειτουργίες σε επίπεδο αρχείου που λαμβάνουν χώρα ανά πάσα στιγμή (δημιουργία, σβήσιμο, αλλαγή μεγέθους κ.λπ.), και αν το σύστημα “κολλήσει” ή επανεκκινήσει απρόσμενα λόγω π.χ. πτώσης τάσης, το Journal βεβαιώνεται ότι οι λειτουργίες αυτές δεν είναι ημιτελείς, γλυτώνοντάς μας έτσι από μακρόχρονες check-and-repair διαδικασίες μετά από απρόσμενη επανεκκίνηση.)

Format: Επιλέγουμε Mac OS Extended (Journaled).

Encryption: Επιλέγουμε 128-bit AES encryption (recommended). Εδώ επιλέγουμε τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης του εικονικού μας δίσκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, 128-bit είναι αρκετά, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 256-bit (σε disk images μεγάλου μεγέθους, θα έχουμε καθυστέρηση).

Partitions: Επιλέγουμε Single partition – Apple Partition Map.

Image Format: Επιλέγουμε είτε read/write disk image, ώστε να μπορούμε να προσθέτουμε και να αφαιρούμε αρχεία. είτε, ακόμη καλύτερα, sparse disk image, το οποίο θα μεγαλώνει όσο προσθέτουμε δεδομένα. Υπ’ όψιν όμως, το sparse disk image δεν μικραίνει όταν αφαιρούμε δεδομένα. Απλά δεν καταλαμβάνει εξ αρχής τον χώρο που ορίζουμε. Η τελευταία επιλογή (sparse bundle image) είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με το sparse image, με την διαφορά ότι ένα κανονικό sparse image είναι ένα αρχείο στο δίσκο μας, ενώ ένα sparse bundle image είναι μια συλλογή από μικρά αρχεία – “bands”, (8 megabytes το καθένα). Λειτουργούν και συμπεριφέρονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα sparse bundle images είναι πιό “Time Machine friendly”.

Πατάμε Create και επιλέγουμε ένα -κατά προτίμηση ισχυρό- κωδικό. Η επιλογή ενός ισχυρού κωδικού είναι όλο το νόημα της ασφάλειας του εικονικού δίσκου. Επιλέγουμε λοιπόν έναν ισχυρό κωδικό ή αν δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε, πατάμε το εικονίδιο με το κλειδάκι και ανοίγει η εφαρμογή Password Assistant, η οποία μας βοηθά να επιλέξουμε ένα ισχυρό password, μέσω διαφόρων αλγορίθμων δημιουργίας. O Password Assistant υπάρχει πίσω από την κάθε επιλογή δημιουργίας κωδικού στο Mac OS X, και τον καλούμε από κάθε πλαίσιο διαλόγου δημιουργίας κωδικού, πατώντας το εικονίδιο με το κλειδάκι.

Προσοχή! Προτείνουμε να μην επιλέξετε το Remember Password in my Keychain, καθώς έτσι δεν θα ζητήται το password κάθε φορά που θα επιλέγουμε να ανοίξουμε το Disk Image μας. Καλό βέβαια είναι να λάβουμε υπόψιν ότι αν ξεχάσουμε αυτό το password δεν υπάρχει τρόπος να πάρουμε αρχεία από το Disk Image.

Πατάμε ΟΚ και πολύ γρήγορα, το Disk Image μας έχει δημιουργηθεί. Αμέσως μετά την δημιουργία, το MacOS X κάνει mount το Disk Image, και είμαστε έτοιμοι να αντιγράψουμε μέσα αρχεία!

Xρησιμοποιούμε τον εικονικό δίσκο σαν έναν κανονικό δίσκο (σώζουμε, δημιουργούμε, αντιγράφουμε και διαγράφουμε αρχεία). Όταν τελειώσουμε, τον κάνουμε Eject (Right click > Eject), και την επόμενη φορά που θα τον ανοίξουμε, θα μας ζητηθεί ο κωδικός μας για να επιτραπεί η πρόσβαση.